ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ I (ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΓΡΩΝ)

1. ΓΕΝΙΚΑ

ΣΧΟΛΗ Σχολή Επιστημών Υγείας
ΤΜΗΜΑ Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών
ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό
ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 285-190407 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 4ο
ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ I (ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΓΡΩΝ)
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
σε περίπτωση που οι πιστωτικές μονάδες απονέμονται σε διακριτά μέρη του μαθήματος π.χ. Διαλέξεις, Εργαστηριακές Ασκήσεις κ.λπ. Αν οι πιστωτικές μονάδες απονέμονται ενιαία για το σύνολο του μαθήματος αναγράψτε τις εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας και το σύνολο των πιστωτικών μονάδων.
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Διαλέξεις 3 3
Εργαστήριο 2 2
Προσθέστε σειρές αν χρειαστεί. Η οργάνωση διδασκαλίας και οι διδακτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται περιγράφονται αναλυτικά στο 4.    
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Γενικής Υποδομής (ΓΥ),Ειδικής Υποδομής (ΕΥ), Γενικών Γνώσεων (ΓΓΔ) και Επιστημονικής Περιοχής (ΔΔΤΝ, ΕΔ, ΕΥΣ, ΗΛ, ΠΑ) .
 Ειδικού υποβάθρου
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:   (285-1901021 285-1901022) XHMEIA
ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ:  Ελληνικά
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS Όχι
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (URL) https://moodle.teithe.gr/enrol/index.php?id=2138,

2. ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μαθησιακά Αποτελέσματα
Περιγράφονται τα μαθησιακά αποτελέσματα του μαθήματος οι συγκεκριμένες  γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες καταλλήλου επιπέδου που θα αποκτήσουν οι φοιτητές μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος.

Το μάθημα αποσκοπεί να καταστήσει τους φοιτητές ικανούς να αποκτήσουν τις αντίστοιχες

Α. γνώσεις:

Σχετικά με τη νεφρική λειτουργία και τους παράγοντες που την επηρεάζουν και να εφαρμόζουν τεχνικές ελέγχου αυτής, εκτιμούν, συνδυάζουν και αξιολογούν το τεχνικό μέρος των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό τους στην εργαστηριακή πράξη.

-Να εφαρμόζουν μεθόδους μέτρησης και προσδιορισμού συγκεντρώσεων αμινοξέων που βοηθούν στην ανίχνευση μεταβολικών νοσημάτων

-Να κατανοήσουν τις λειτουργίες άλλων βιολογικών υγρών όπως του ΕΝΥ του γαστρικού υγρού, του σιέλου, του ιδρώτα, του περικάρδιου, πλευρικού και ασκητικού υγρού και του αμνιακού υγρού

– σχετικά με τους βιοχημικούς δείκτες και τη σημασία τους στα παραπάνω βιολογικά υγρά.

Β. ικανότητες

να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα μιας γενικής ούρων και να αξιολογούν το τεχνικό μέρος των μεθόδων προσδιορισμού στην εργαστηριακή πράξη.

– Να συμπληρώνει πρωτόκολλο του ασθενούς, να γνωρίζει τους τρόπους συλλογής δείγματος ούρων και άλλων βιολογικών υγρών.

-Να γνωρίζει ό, τι αφορά στη συντήρηση του δείγματος ούρων, ΕΝΥ, γαστρικό υγρό, πτύελα, σάλιο, πλευρικό, περιτοναϊκό, ασκιτικό, σπέρμα, αμνιακό υγρο.

– Να γνωρίσει τεχνικές προσδιορισμού βιομορίων και τον τρόπο ελέγχου της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων που θα παραδώσει

– Να εξοικειώνεται με εργαστηριακές τεχνικές, όπως φασματοφωτομετρία, μικροσκόπηση και του βιοχημικού αναλυτή

 

Γ. Δεξιότητες

-Να μπορεί να εκτελέσει όποια δοκιμασία του ζητηθεί σχετικά με μία ανάλυση ούρων και των υπολοίπων βιολογικών υγρών.

-Να αξιολογεί την ορθότητα των αποτελεσμάτων

– Να εκτιμά την κατάσταση του εξεταζόμενου

– Να εφαρμόζουν, να υπολογίζουν και να συγκρίνουν τις διαγνωστικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται σε όλα τα βιολογικά υγρά

Γενικές Ικανότητες
Λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές ικανότητες που πρέπει να έχει αποκτήσει ο πτυχιούχος (όπως αυτές αναγράφονται στο Παράρτημα Διπλώματος και παρατίθενται ακολούθως) σε ποια / ποιες από αυτές αποσκοπεί το μάθημα;.
Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών - Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις - Λήψη αποφάσεων - Αυτόνομη εργασία - Ομαδική εργασία - Εργασία σε διεθνές περιβάλλον - Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον - Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών Σχεδιασμός και διαχείριση έργων - Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα - Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον - Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου - Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής - Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών

Αυτόνομη εργασία

Ομαδική εργασία

Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον

Εργασία σε διεθνές περιβάλλον

Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών

3. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΘΕΩΡΙΑ

Περιλαμβάνει στοιχεία ανατομίας νεφρού. Νεφρική Λειρουργία. Ορμονικό έλεγχο νεφρικής λειτουργίας. Αναλύσεις ούρων, που αφορούν την γενική ούρων, όπως έλεγχος αναγωγικών ουσιών, γλυκόζης, κετονοσωμάτων, πρωτεινών, χολερυθρίνης, αιμοσφαιρίνης, ασβεστίου, λευκοκυτταρικής εστεράσης, ασκορβικού οξέος. Επίσης  την μικροσκόπηση των ούρων και μελέτη των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των πυοσφαιρίων, των κρυστάλλων, των κυλίνδρων, των επιθηλιακών κυττάρωνΑναλύσεις ούρων που αφορούν τον έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας, όπως κάθαρση κρεατινίνης, PSP, συμπύκνωση ούρων, λεύκωμα ούρων 24ωρου. Ενζυμικοί προσδιορισμοί στα ούρα.  Για κάθε ανάλυση αναφέρεται η διαγνωστική αξία, φυσιολογικές τιμές, φαρμακα ή άλλες ουσίες που μπορεί να δώσουν ψευδή αποτελέσματα.

Έλεγχος μεταβολικών νοσημάτων στα ούρα

Αναλύσεις όλων των βιολογικών υγρών: Συλλογή, συντήρηση και ανάλυση βιολογικών υγρών, όπως εγκεφαλονωτιαίο υγρό, γαστρικό υγρό, πτύελα, αρθρικό υγρό, πλευριτικό, περιτοναϊκό, ασκιτικό, αμνιακό υγρό, σπέρμα.  Για κάθε βιολογικό υγρό αναφέρεται η λήψη του υγρού, η ανάλυση του υγρού, η σύστασή του, ο βιοχημικό έλεγχος του υγρού, η κλινική σημασία του υγρού, οι φυσιολογικές τιμές των βιομορίων.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Εργαστηριακός έλεγχος σε ούρα, αναγωγικών ουσιών γλυκόζης, φρουκτόζης, πεντοζών, κετονοσωμάτων, λευκωματος ούρων. Εργαστηριακός έλεγχος αιμοσφαιρίνης και χολερυρθρίνης. Σύγκριση διαφορετικών τεχνικών. Προσδιορισμοί γενικής ανάλυσης ούρων. Προσδιορισμός μικροσκοπικής ανάλυσης ούρων. Προσδιορισμός GFR. Προσδιορισμός αμινοξέων στα ούρα. Βιοχημικός έλεγχος ΕΝΥ. Λήψη και βιοχημικοί προσδιορισμοί σε σίελο. Βιοχημικοί προσδιορισμοί γαστρικού υγρού και προσδιορισμός οξύτητας. Προσδιορισμός βιομορίων και έλεγχος  διιδρωμάτων και διαχωρισμός τους από εξιδρώματα. Βιοχημικοί προσδιορισμοί σε αμνιακό υγρό σε σπέρμα. Λήψη και βιοχημικός έλεγχος σιέλου. Βιοχημική και μικροσκοπική ανάλυση αρθρικού υγρού.

4. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Πρόσωπο με πρόσωπο, Εξ αποστάσεως εκπαίδευση κ.λπ.
Πρόσωπο με πρόσωπο. Το εργαστήριο στην αίθουσα εργαστηρίου Κλινικής Χημείας
ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία, στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση, στην Επικοινωνία με τους φοιτητές

Χρήση Τ.Π.Ε. στη διδασκαλία και στην εργαστηριακή εκπαίδευση

  • Χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και της ιστοσελίδας του Τμήματος για την επικοινωνία και την ενημέρωση των φοιτητών αντίστοιχα.
  • Χρήση του e-class για την ανάρτηση και διακίνηση επιστημονικών άρθρων, οδηγιών, διαλέξεων, χρήσιμων συνδέσμων (links), ανατομικών εικόνων, ερωτηματολογίων, πληροφοριών για την παρακολούθηση συνεδρίων και σεμιναρίων σχετικών με το μάθημα, κλπ.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Περιγράφονται αναλυτικά ο τρόπος και μέθοδοι διδασκαλίας. Διαλέξεις, Σεμινάρια, Εργαστηριακή Άσκηση, Άσκηση Πεδίου, Μελέτη & ανάλυση βιβλιογραφίας, Φροντιστήριο, Πρακτική (Τοποθέτηση), Κλινική Άσκηση, Καλλιτεχνικό Εργαστήριο, Διαδραστική διδασκαλία, Εκπαιδευτικές επισκέψεις, Εκπόνηση μελέτης (project), Συγγραφή εργασίας / εργασιών, Καλλιτεχνική δημιουργία, κ.λπ. Αναγράφονται οι ώρες μελέτης του φοιτητή για κάθε μαθησιακή δραστηριότητα καθώς και οι ώρες μη καθοδηγούμενης μελέτης ώστε ο συνολικός φόρτος εργασίας σε επίπεδο εξαμήνου να αντιστοιχεί στα standards του ECTS

Οργάνωση Διδασκαλίας

ΔραστηριότηταΦόρτος εργασίας εξαμήνου
Διαλέξεις-Εισηγήσεις με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων.90
Εργαστήριο σε ομάδες 20 ατόμων50
Συγγραφή εργασίας10
Σύνολο150
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Περιγραφή της διαδικασίας αξιολόγησης Γλώσσα Αξιολόγησης, Μέθοδοι αξιολόγησης, Διαμορφωτική ή Συμπερασματική, Δοκιμασία Πολλαπλής Επιλογής, Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης, Ερωτήσεις Ανάπτυξης Δοκιμίων, Επίλυση Προβλημάτων, Γραπτή Εργασία, Έκθεση / Αναφορά, Προφορική Εξέταση, Δημόσια Παρουσίαση, Εργαστηριακή Εργασία, Κλινική Εξέταση Ασθενούς, Καλλιτεχνική Ερμηνεία, Άλλη / Άλλες. Αναφέρονται ρητά προσδιορισμένα κριτήρια αξιολόγησης και εάν και που είναι προσβάσιμα από τους φοιτητές.
Θεωρία

Γραπτή τελική εξέταση που περιλαμβάνει:

Ερωτήσεις Ανάπτυξης

Εργασία (προαιρετική)

 

Εργαστήριο

Γραπτή/προφορική τελική εξέταση με ερωτήσεις, σύντομης ανάπτυξης και μελέτης περιπτώσεων,

Εργαστηριακή Εργασία (προαιρετική)

Kαθημερινή αξιολόγηση των φοιτητών με θεωρητικές και πρακτικές ασκήσεις στο εργαστήριο.

Εβδομαδιαίες ασκήσεις και εργασίες που υποβάλλονται εβδομαδιαία.

5. ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Συγγράμματα

Α. Ελληνική

  1. Λυμπεράκη Ευγενία. Κλινική Χημεία Ανάλυση ούρων και άλλων βιολογικών υγρών κωδικός βιβλίου στον Εύδοξο 22768511, έκδοση 1η έκδ./2012, διαθέτης (Εκδότης) BROKENΑΛΤΙΝΤΖΗΣ
  2. Κλινική Βιοχημεία κωδικός βιβλίου στον Εύδοξο 42049, έκδοση 4η έκδ.2010, συγγραφείς GawAllan, CowanRobertA., O’ReillyDennisS. J., StewartMichaelJ., ShepherdJames, διαθέτης (Εκδότης) ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
  3. Κλινική χημεία. MarshallW, BangertS. Κωδικός Ευδόξου: 13256565. Εκδόσεις BrokenHillPublishersLtd 2000
  4. Εξειδικευμένα μαθήματα κλινικήςχημείας, ΠλαγεράςΠ, ΠαπαιωάννουΑ, ΕκδόσειςBrokenHillPublishersLtd 2012
  5. Lecturenotes στη Κλινική βιοχημεία, Κωδικός Ευδόξου: 22768511. Εκδόσεις Παρισιάνος 2010.
  6. Βασική Ιατρική Βιοχημεία του Marks: Μία κλινική προσέγγιση. LiebermanM, MarksA. ΚωδικόςΕυδόξου: 41959378. Εκδόσεις Παρισιάνος 2014.

7 .Καρκαλούσος Π, Εργαστηριακές ασκήσεις κλινικής χημείας

  1. Βιοχημεία Stryer. Μετάφραση στα Ελληνικά
  2. Εργαστήριο Κλινικής Χημείας Ι (Ανάλυση ούρων) Σύγγραμμα Ιωάννης Ιωαννίδης

Β. Ξενόγλωσση

1. ΒιοχημείαStryer (6ηέκδοση 2006)

2. Burtis, Carl A.; Ashwood, Edward R.; Bruns, David E. (2006). Tietz textbook of clinical chemistry (4th ed.). Saunders.