ΚΛΙΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΙΙ (ΚΛΙΝΙΚΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ)
Γενικά
- Κωδικός: 285-1906031 285-1906032
- Εξάμηνο: 6ο
- Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
- Τύπος μαθήματος: Ειδίκευσης
- Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά
- Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις (3) / Εργαστήριο (2)
- Μονάδες ECTS: 5
- Προαπαιτούμενα μαθήματα: (285-1901051 285-1901052) BIOXHMEIA I. ΔΟΜΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΒΙΟΜΟΡΙΩΝ, (285-1902011 285-1902012) BIOXHMEIA ΙΙ. (ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ)
- Σελίδα μαθήματος: https://moodle.teithe.gr/enrol/index.php?id=3676
- Διδάσκοντες: Μήτκα Στέλλα, Ελευθερίου Φαίδρα, Λυμπεράκη Ευγενία
- Συντονιστής: Μήτκα Στέλλα
Περιεχόμενα μαθήματος
ΘΕΩΡΙΑ:
Η λειτουργία του φωτομέτρου και του βιοχημικού αναλυτή. Ο στατιστικός έλεγχος ποιότητας στις κλινικές αναλύσεις. Διαταραχές μεταβολισμού των υδατανθράκων. Σακχαρώδης Διαβήτης, Διαβήτης κύησης (Συνήθεις και ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις του αίματος που αναφέρονται στην εργαστηριακή διάγνωση). Οι νεφροί και ο εργαστηριακός έλεγχος της λειτουργίας τους. Οι πρωτεΐνες πλάσματος και η ηλεκτροφόρηση τους. Μεταβολισμός λιπιδίων. Λιπίδια και λιποπρωτεΐνες και βιοχημικός εργαστηριακός έλεγχος των διαταραχών του μεταβολισμού τους. Ο βιοχημικός έλεγχος της ηπατικής λειτουργία (Σημασία αυτών των βιοχημικών δοκιμασιών στην κλινική διάγνωση ηπατικής διαταραχής). Ο μεταβολισμός των πουρινών και ο βιοχημικός έλεγχος του ουρικού οξέος.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ:
(Σε παρένθεση το ποσοστό συμμετοχής κάθε ενότητας στην διδασκαλία του Εργαστηρίου)
-Γενικές επισημάνσεις σχετικά με τον προσοτικό προσδιορισμό βιομορίων. Είδη και χρήση αναλυτών. Έλεγχος και Ρύθμιση Παραμέτρων σε προσδιορισμούς τελικού σημείου, δύο σημείων κλπ (7,7%)
-Ακρίβεια – επαναληψιμότητα. Τύποι σφαλμάτων. Παράγοντες που επηρεάζουν την αξιοπιστία των προσδιορισμών. Σφάλματα εξαρτώμενα από την μέθοδο. Επιλογή μεθόδων. Μέθοδοι αναφοράς (7,7%)
Εξετάσεις ελέγχου μεταβολισμού υδατανθράκων:
-Εργαστηριακή εφαρμογή φωτομετρικού προσδιορισμού γλυκόζης και έλεγχος ακρίβειας και επαναληψιμότητας της μέτρησης – Χρήση φωτομέτρου και ημιαυτόματου αναλυτή ως απλό φωτόμετρο. (7,7%)
-Προσδιορισμός γλυκοσυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (χρωματογραφία στήλης-χρήση απλής στήλης ιονικής ανταλλαγής, αναλυτή ξηράς χημείας Nykocard, επίδειξη χρήσης HPLC). (7,7%)
Εξετάσεις ελέγχου μεταβολισμού λιπιδίων:
-Εργαστηριακός προσδιορισμός τριγλυκεριδίων. Εφαρμογή σε ημιαυτόματο αναλυτή μετά από έλεγχο και τροποποίηση παραμέτρων. (7,7%)
– Εργαστηριακός προσδιορισμός ολικής χοληστερόλης, HDL και LDL χοληστερόλης. Εφαρμογή σε ημιαυτόματο αναλυτή μετά από έλεγχο και τροποποίηση παραμέτρων. (7,7%)
Εξετάσεις ελέγχου νεφρικής λειτουργίας:
-Εργαστηριακός προσδιορισμός ουρίας. Εφαρμογή σε ημιαυτόματο αναλυτή μετά από έλεγχο και τροποποίηση παραμέτρων. (7,7%)
– Εργαστηριακός προσδιορισμός ουρικού οξέος. Εφαρμογή στο Reflotron (7,7%)
– Εργαστηριακόs προσδιορισμός κρεατινίνης. (7,7%)
Εξετάσεις ελέγχου ηπατικής λειτουργίας:
-Εργαστηριακός προσδιορισμός πρωτεΐνης ορού, (7,7%)
– Προσδιορισμός αλβουμίνης. Εφαρμογή σε αυτόματο βιοχημικό αναλυτή προσδιορισμού αλβουμίνης, ολικής πρωτεΐνης και άλλων προσδιορισμών. (7,7%)
– Ηλεκτροφόρηση πρωτεϊνών ορού και ποσοτικοποίηση αποτελεσμάτων με χρήση ντενσιτόμετρου. (7,7%)
– Προσδιορισμός χολερυθρίνης. (7,7%)
Οι φωτομετρικοί προσδιορισμοί εφαρμόζονται με χρήση απλού φωτομέτρου, ημιαυτόματου αναλυτή και αναλυτή ξηράς χημείας τύπου Reflotron.
Γίνεται εφαρμογή αυτόματου βιοχημικού αναλυτή για την πραγματοποίηση πολλαπλών αναλύσεων σε μεγάλο αριθμό δειγμάτων.
Για κάθε εξέταση, γίνεται περιγραφή της αρχής της μεθόδου που εφαρμόζεται στο Εργαστήριο, αναφορά των παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τον προσδιορισμό οδηγώντας σε ψευδή αποτελέσματα και είναι είτε ανεξάρτητοι είτε εξαρτώμενοι από την μέθοδο προσδιορισμού, αναφορά σε άλλες μεθόδους προσδιορισμού του βιομορίου και αναφορά στους κύριους λόγους για τους οποίους ζητείται ο προσδιορισμός.
Μαθησιακοί Στόχοι
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές/τριες αναμένεται να έχουν αποκτήσει:
Γνώση
- Να περιγράφουν την παθοφυσιολογία της ηπατικής λειτουργίας.
- Να περιγράφουν την παθοφυσιολογία της νεφρικής λειτουργίας και τα αποτελέσματα της νεφρικής ανεπάρκειας.
- Να περιγράφουν την λειτουργία του παγκρέατος και την ομοιόσταση της γλυκόζης του οργανισμού και τον σημαντικό ρόλο της ινσουλίνης στο μεταβολισμό των υδατανθράκων.
- Να περιγράφουν το μεταβολισμό των πουρινών και των λιπιδίων και των βιολογικών δεικτών που σχετίζονται με διαταραχές του μεταβολισμού τους καθώς και των μεταβολών τους στις διάφορες παθολογικές καταστάσεις.
- Να γνωρίζουν τις βιοχημικές διαγνωστικές εξετάσεις που εφαρμόζονται στην διάγνωση ηπατικών, νεφρικών διαταραχών, διαταραχών μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπιδίων και των πουρινών.
Δεξιότητες
- Να κατανοούν τις αρχές των εργαστηριακών βιοχημικών μεθόδων που εφαρμόζονται στην διάγνωση ηπατικών, νεφρικών διαταραχών, διαταραχών
- Να εκτελούν διαγνωστικές εξετάσεις που εφαρμόζονται στην διάγνωση ηπατικών, νεφρικών διαταραχών, διαταραχών μεταβολισμού των υδατανθράκων, λιπιδίων και των πουρινών.
- Να εκτιμούν ποιοτικά τις εργαστηριακές εξετάσεις του προσδιορισμού των παραπάνω βιοχημικών δεικτών.
- Να είναι σε θέση να ενημερώνουν για την σωστή διαδικασία λήψης συντήρησης και μεταφοράς των βιολογικών δειγμάτων.
- Να μπορούν να εφαρμόσουν τις παραπάνω διαγνωστικές εξετάσεις με ακρίβεια και επαναληψιμότητα χρησιμοποιώντας απλό φωτόμετρο, ημιαυτόματο αναλυτή, αυτόματο βιοχημικό αναλυτή και αναλυτές ξηράς χημείας ή συσκευή ηλεκτροφόρησης πρωτεϊνών και ντενσιτομετερ.
- Να μπορούν να ελέγξουν τις παραμέτρους των αναλυτών και να διαπιστώσουν την συμφωνία τους με τις προδιαγραφές διαγνωστικών kit.
- Να μπορούν να ρυθμίσουν τις παραμέτρους των αναλυτών ανάλογα με το διαγνωστικό kit που έχουν στη διάθεσή τους.
- Να αναγνωρίζουν τις ενδείξεις μη αξιόπιστου προσδιορισμού και γνωρίζουν τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την εξασφάλιση αξιοπιστίας.
Ικανότητες
- Να είναι σε θέση να παρουσιάσουν με την χρήση νέων τεχνολογιών εργασίες-πειράματα σε ομάδες πρωτοετών φοιτητών ή σε ομάδες μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
- Να αναπτύξουν την κριτική σκέψη και ικανότητα αναγνώρισης και επίλυσης προβλημάτων, στην ποιοτική αξιολόγηση εργαστηριακών εξετάσεων (Γλυκόζη, ινσουλίνη, δοκιμασία ανοχής γλυκόζης, γλυκοσυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κ.ά.) δουλεύοντας μόνοι ή σε ομάδες.
- Να αποκτήσουν εξοικείωση, στην εκτίμηση και εφαρμογή ποσοτικών προσδιορισμών των βιοχημικών δεικτών με τη χρήση διάφορων οργάνων βιοχημικού εργαστηρίου.
- Να κατανοούν τους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε ψευδή αποτελέσματα κατά την εφαρμογή των παραπάνω προσδιορισμών και να μπορούν να επιλέγουν τρόπους αποφυγής ψευδών αποτελεσμάτων.
- Να μπορούν να συγκρίνουν διάφορες τεχνικές και διαφορετικά διαγνωστικά kit που διατίθενται για τους παραπάνω προσδιορισμούς ως προς την καταλληλότητά τους ανάλογα με τα διαθέσιμα όργανα, την πιθανότητα ψευδών αποτελεσμάτων, την καταλληλότητα για ειδικές ομάδες πληθυσμού κλπ.
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
- Αυτόνομη εργασία
- Ομαδική εργασία
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
- Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
- Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
Μέθοδοι Διδασκαλίας
Πρόσωπο με πρόσωπο. Το εργαστήριο στην αίθουσα εργαστηρίου Κλινικής Χημείας.
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
- Εισηγήσεις και διαλέξεις με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, τόσο στο θεωρητικό όσο και στο εργαστηριακό μέρος.
- Χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και της ιστοσελίδας του Τμήματος για την επικοινωνία και την ενημέρωση των φοιτητών αντίστοιχα.
- Χρήση του e-class (moodle.teithe.gr) για την ανάρτηση και διακίνηση επιστημονικών άρθρων, οδηγιών, διαλέξεων, χρήσιμων συνδέσμων (links), ανατομικών εικόνων, ερωτηματολογίων, πληροφοριών για την παρακολούθηση συνεδρίων και σεμιναρίων σχετικών με το μάθημα, κλπ.
- Βιντεοσκόπηση λειτουργίας αναλυτών – εργαστηριακών ασκήσεων και ανάρτηση σχετικών video στην πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης.
- Δημιουργία ηλεκτρονικών quiz και ανάρτησή τους στην πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης.
Οργάνωση Διδασκαλίας
Δραστηριότητα | Φόρτος εργασίας εξαμήνου |
Διαλέξεις-Εισηγήσεις με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων. | 90 |
Εργαστήριο σε ομάδες 20 ατόμων | 60 |
Σύνολο | 150 |
Αξιολόγηση Φοιτητών
Θεωρία
- Γραπτή Εργασία προαιρετική με δημόσια παρουσίαση (Βαθμολογείται και προσδίδει 20% στο τελικό βαθμό της τελικής εξέτασης της θεωρίας).
- Γραπτή τελική εξέταση που περιλαμβάνει:
-
-
- Ερωτήσεις Ανάπτυξης
- Δοκιμασία Πολλαπλής Επιλογής
- Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης
-
Σημείωση: Το (1) πραγματοποιείται εφόσον το επιτρέπουν οι εκάστοτε συνθήκες όπως αριθμός φοιτητών, φόρτος εργασίας καθηγητών κ.ά παράγοντες.
Εργαστήριο
- Αξιολόγηση της πρακτικής εφαρμογής των φοιτητών στο εργαστήριο (Επιτόπου επισήμανση των λαθών, υπόδειξη του σωστού, διόρθωση από τον φοιτητή – Δεν βαθμολογείται).
- Εβδομαδιαίες αναθέσεις εργασίας που υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης (moodle). Επισήμανση λαθών ατομικά ή συλλογικά, υποχρεωτική επανυποβολή διορθωμένων σε περίπτωση σημαντικών ελλείψεων κατανόησης (20% του βαθμού του Εργαστηρίου).
- Εβδομαδιαία ηλεκτρονικά Quiz αυτοεξέτασης με χρονικό περιορισμό (πριμοδότηση κατά 0.1 επί του βαθμού του Εργαστηρίου στο 10% των καλύτερων απαντήσεων, ανά quiz. Έως 10 quiz).
- Ενδιάμεση εξέταση – Πρόοδος σε Τμήμα των Εργαστηριακών ασκήσεων (σε περίπτωση επιτυχούς εξέτασης, δυνατότητα απαλλαγής από τμήμα της ύλης στις τελικές εξετάσεις)
- Γραπτή/προφορική τελική εξέταση με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, σωστού/λάθους, σύντομης ανάπτυξης.
Σημείωση: Η έκταση και το περιεχόμενο των αναθέσεων (2) και των quiz (3) μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τη σύσταση και αριθμό των φοιτητών και τις ιδιαιτερότητες του εξαμήνου. Η ενδιάμεση εξέταση (4) ενδέχεται να μην πραγματοποιηθεί, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του εξαμήνου.
Συνολικός βαθμός μαθήματος: Βαθμός θεωρίας 60% + βαθμός Εργαστηριακής Άσκησης 40%
Συνιστώμενη Βιβλιογραφία
Α. Ελληνική
- Προσέγγιση στην Ιατρική Βιοχημεία, Ευαγγελία Πρόγια κωδικός βιβλίου στον Εύδοξο 12854095, έκδοση 1/2009, συγγραφείς Ευαγγελία Πρόγια, ISBN 9789609859417, διαθέτης (Εκδότης) ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Γ. ΠΡΟΓΙΑ
- Ιατρική βιοχημεία, J. BAYNES, M. DOMINICZAK κωδικός βιβλίου στον Εύδοξο 42021
- «Kλινική Χημεία ΙΙΙ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ», Ιωαννίδη Ιωάννη, Εκδόσεις Γιαχούδη, ISBN 960-7425-42-1 set 960-7425-45-6, 2004, Θεσσαλονίκη. (ΕΥΔΟΞΟΣ: Βιβλίο [13173])
- Κλινική χημεία. MarshallW, BangertS. ΚωδικόςΕυδόξου: 13256565. Εκδόσεις Broken Hill Publishers Ltd 2000
- Εξειδικευμέναμαθήματακλινικήςχημείας, ΠλαγεράςΠ, ΠαπαιωάννουΑ, Εκδόσεις Broken Hill Publishers Ltd 2012
- Lecturenotes στη Κλινική βιοχημεία, Κωδικός Ευδόξου: 22768511. Εκδόσεις Παρισιάνος 2010.
- Βασική Ιατρική Βιοχημεία του Marks: Μία κλινική προσέγγιση. Lieberman M, MarksA. ΚωδικόςΕυδόξου: 41959378. Εκδόσεις Παρισιάνος 2014.
- Καρκαλούσος Π, Εργαστηριακές ασκήσεις κλινικής χημείας, Κωδικός Eυδόξου: 59303566, Ελληνικά ακαδημαϊκά συγγράμματα και βοηθήματα, 2015
- Εργαστήριο: «Kλινική Χημεία ΙΙΙ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ, Εργαστήριο», Ιωαννίδη Ιωάννη, Εκδόσεις Γιαχούδη, ISBN 960-7425-59-6 set 960-7425-62-6, 2002, Θεσσαλονίκη(ΕΥΔΟΞΟΣ: Βιβλίο [13893].