Πρακτική Άσκηση

Με βάση το Πρόγραμμα Σπουδών, η Πρακτική Άσκηση/ Κλινική-Εργαστηριακή Εκπαίδευση των φοιτητών είναι υποχρεωτική. Σκοπός της είναι η εξάσκησή των φοιτητών στο πλαίσιο του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών.

Η Πρακτική Άσκηση/Κλινική-Εργαστηριακή Εκπαίδευση περιλαμβάνει την άσκηση σε τμήματα νοσοκομείων ή διαγνωστικών κέντρων και γενικότερα σε χώρους του αντικειμένου τους στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Μέρος της  μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε αντίστοιχου αντικειμένου ερευνητικά εργαστήρια. Επίσης, πρακτική άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS ή άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η Υποχρεωτική Πρακτική Άσκηση αντιστοιχεί σε 5 μήνες πενθήμερης εργασίας και πραγματοποιείται στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Για τη δυνατότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης μαθημάτων επιλογής τις 13 εβδομάδες διδασκαλίας του εξαμήνου οι  ώρες πρακτικής άσκησης ανά ημέρα ορίζονται στις 6.  Πραγματοποιείται κατά το τελευταίο εξάμηνο σπουδών (8ο) και εφόσον ο φοιτητής έχει παρακολουθήσει με επιτυχία τα 2/3 των μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών του και αντιστοιχεί σε 20 ΔΜ. Στα υπόλοιπα μαθήματα που οφείλει ο φοιτητής δεν πρέπει να περιλαμβάνονται μαθήματα ειδικότητας. Επίσης θα πρέπει να έχει επάρκεια παρακολούθησης Εργαστηριακού μέρους σε όλα τα μαθήματα που έχουν εργαστηριακό μέρος.

Επιπλέον της Υποχρεωτικής Πρακτικής Άσκησης που πραγματοποιείται κατά το 8ο εξάμηνο Σπουδών, οι φοιτητές δύνανται να πραγματοποιήσουν Προαιρετική Πρακτική Άσκηση/Κλινική Εργαστηριακή Εκπαίδευση 320 ωρών μετά την λήξη των μαθημάτων του ΣΤ εξαμήνου, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, 8 ώρες x 5 ημέρες x 8 εβδομάδες ή ανάλογο η οποία αντιστοιχεί σε 15 ΔΜ. Οι φοιτητές που θα κάνουν την Προαιρετική Πρακτική Άσκηση, θα πρέπει να έχουν περάσει τα 2/3 των μαθημάτων των εξαμήνων Α-Ε και στα μαθήματα των εξαμήνων Α-Ε που χρωστούν να μην περιλαμβάνονται μαθήματα ειδικότητας. Επίσης πρέπει να έχουν επάρκεια παρακολούθησης του εργαστηριακού μέρους όλων των εργαστηριακών ή μικτών μαθημάτων των εξαμήνων Α – ΣΤ.

Κατά τη διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης/ Κλινικής-Εργαστηριακής Εκπαίδευσης σε Τμήματα νοσοκομείων ή διαγνωστικών κέντρων πρέπει οι σπουδαστές να ασκηθούν σε διαφορετικούς τομείς και να γνωρίσουν βασικές τεχνικές δοκιμασίες που πραγματοποιούνται στον κάθε τομέα. Οι τομείς αυτοί μπορεί να είναι ο βιοχημικός, ο αιματολογικός, ο μικροβιολογικός, ο τομέας ιστοπαθολογίας, ο τομέας κυτταρολογίας, ο τομέας μοριακής διαγνωστικής, ο ορολογικός-ανοσολογικός τομέας, ο τομέας της αιμοδοσίας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης οι σπουδαστές πρέπει να πραγματοποιήσουν έναν ικανοποιητικό αριθμό αιμοληψιών. Οι φοιτητές ελέγχονται από τον επόπτη πρακτικής άσκησης, ο οποίος ορίζεται από το Τμήμα  για το σκοπό αυτό. Τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού στα οποία θα ανατεθεί η άσκηση εποπτείας ασκουμένων φοιτητών  επισκέπτονται τους χώρους άσκησης, ενημερώνονται  για το αντικείμενο απασχόλησης τους, παρακολουθούν την επίδοσή τους και συνεργάζονται στην επίλυση των προβλημάτων τους, τόσο με τους ιδίους τους ασκούμενους, όσο και με τον υπεύθυνο του νοσοκομείου.

Κάθε φοιτητής που πρόκειται να πραγματοποιήσει την υποχρεωτική πρακτική άσκηση/κλινική εργαστηριακή εκπαίδευση, υποβάλλει αίτηση – δήλωση  στη Γραμματεία του Τμήματος, με την οποία δηλώνει ένα ή περισσότερα νοσοκομεία ή άλλους χώρους Πρακτικής Άσκησης όπου ενδιαφέρεται να απασχοληθεί. Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ορίζεται από την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης.

Κανονισμός Πρακτικής Άσκησης / Κλινικής Εργαστηριακής Εκπαίδευσης